NyhederEr der styr på konfirmationsgaven?

Er der styr på konfirmationsgaven?

Konfirmationen markerer et vigtigt overgangsritual for mange unge, og forældre vil naturligt gerne gøre særligt ud af dagen. Men hvor går grænsen mellem den generøse konfirmationsgave og det, der kræver skattemæssig opmærksomhed? Hvis du overvejer at give en gave, der går ud over det sædvanlige, er det værd at kende reglerne.

Fagligt nyt

konfirmationsgaven

Konfirmationen markerer et vigtigt overgangsritual for mange unge – og forældre vil naturligt gerne gøre særligt ud af dagen. Men hvor går grænsen mellem den generøse konfirmationsgave og det, der kræver skattemæssig opmærksomhed? Hvis du overvejer at give en gave, der går ud over det sædvanlige, er det værd at kende reglerne.

Gaver til egne børn – er der en grænse?

Som udgangspunkt kan du give dine børn en gave af hvilken som helst størrelse. Der findes ingen lovbestemt maxgrænse for konfirmationsgaver mellem forældre og børn. Det gælder både kontanter, værdipapirer, materielle goder – og i nogle tilfælde større aktiver.

Men når gaven overstiger visse beløb eller karakteriseres som forskud på arv, kommer der juridiske og skattemæssige hensyn i spil.

Gaveafgift – hvornår bliver det relevant?

I Danmark er gaver mellem forældre og børn fritaget for gaveafgift op til et fast beløb, som justeres årligt. I 2025 gælder følgende:

  • Skattefri gavegrænse: 74.100 kr.
  • Beløb over denne grænse beskattes med 15 %

Det betyder, at du kan give dit barn op til 74.100 kr. i gave (kontanter eller andre værdier), uden at der skal betales gaveafgift. Giver du mere, skal du som gavegiver selv indberette og betale afgiften af det overskydende beløb.

Bemærk: Dette gælder ikke almindelige fødselsdags- eller julegaver i rimeligt omfang – men større gaver, f.eks. i anledning af konfirmation, kan være omfattet.

Skal man dokumentere gaven?

Hvis du giver større beløb – særligt hvis gaven består af værdipapirer, ejendom eller ejerandele – bør du dokumentere det skriftligt. Det kan være i form af en gaveerklæring eller et følgebrev, som beskriver gaven og bekræfter, at der er tale om en gave (og ikke lån eller modydelse).

Dette er især vigtigt, hvis gaven senere skal indgå i arvefordeling eller skatteregnskab.

Hvad med gaver fra virksomhed?

Et almindeligt spørgsmål fra forældre med virksomhed er, om selskabet må give konfirmationsgaven.

Nej. En virksomhed må ikke give gaver til ejerens børn. Det vil blive betragtet som en maskeret udlodning eller løn, og du risikerer både skattemæssige konsekvenser og revision.

Konfirmationsgaver skal derfor altid gives af private midler og ikke via selskabets konto.

Kontakt

Du må i princippet give dit barn den konfirmationsgave, du ønsker – men når værdien når et vist niveau, er det vigtigt at kende de skattemæssige og juridiske spilleregler. Det sikrer, at gaven ikke udløser utilsigtede konsekvenser senere.

Du er altid velkommen til at kontakte din revisor i Christensen Kjærulff, hvis du er i tvivl om overstående.

Netværk

Christensen Kjærulff har et stort netværk bestående af en lang række pengeinstitutter, advokater og konsulenter. Vores dygtige samarbejdspartnere er med til at sikre, at vi kan give vores kunder den bedst kvalificerede rådgivning.

Nexia logo
Nexia
Christensen Kjærulff is a member of Nexia, a leading, global network of independent accounting and consulting firms. Please see the “Member firm disclaimer” for further details.
RevisorGruppen Danmark logo
RevisorGruppen Danmark
Vi er medlem af RevisorGruppen Danmark, som er en sammenslutning af uafhængige statsautoriserede revisionsfirmaer, der skal sikre en høj kvalitet og faglig udvikling i arbejdet.